Skönt ändå med snabblagad middag, gott blev det också!
Petit choux med västerbottenost, buffalo wings, tomat- och avocadosallad samt majs:
Min kusin krävde att få receptet på dessa Petit choux, så bara för kusin J, här kommer receptet: Chili chees puffs
Chili
Cheese Puffs
ca 50
st
50 g
smör
2 dl
vatten
2 dl
vetemjöl
3
ägg
1-1½ tsk
salt
1-5 msk
hackad grön jalapeno
150 g
riven stark ost
Smält
smöret i en kastrull. Slå sedan up vattnet och låt det koka upp. Tillsätt mjölet
och rör kraftigt med en trägaffel så att allt går ihop till en smidig deg som
släpper kanterna. (Akta så att degen inte skär sig och smöret sipprar ut.) Låt
degen svalna något och ta under tiden fram elvispen. (Givetvis kan du röra ner
äggen för hand men det är tyngre än man tror och för att vara säker på att få in
luft i smeten så råder jag till användning av evisp).
När degen
svalnat lite är det dags att vispa ner äggen, ett i sänder. Det är nu viktigt
att röra ordentligt så att det hela tiden går ihop till en smidig deg innan
nästa ägg tillsätts. Vispa ca 1 min när sista ägget tillsatts så det blir en fin
smet.
Nu är det
dags att tillsätta hackad chili och ost. Styrkan bestämmer du själv genom att
öka eller minska mängden chili, (jag tog 4 msk och mina blev rätt så rejält
starka så det är nog bra att börja mindre och testa sig fram). Osten använde jag
en påse färdigriven Allerum Prästost men andra starka ostar, som tex cheddar och
västerbotten, går också bra att använda.
Rör ner
chili och ost för hand med en trägaffel och fyll en spritspåse med smeten.
Spritsa ut små toppar, ca enkrona i storlek, på en klädd plåt och grädda i 220
grader ca 20 min. Öppna inte luckan under gräddningen eftersom petit choux
smeten är känslig och faller samman om du gör det.
Ta ut dem
när de fått fin färg och låt dem svalna lite på plåten.
0 kommentarer on "Petit choux"
Skicka en kommentar